Când era mică, Hindi Zahra credea că în toate familiile există muzicieni; asta pentru că s-a născut în Maroc, într-o familie de berberi. Unchii ei erau foşti hipioţi și muzicieni toți, împreună cu mamă-sa. Când s-a mutat în Paris, la 15 ani, a descoperit uimită că unele familii nu au muzicieni. Hindi Zahra s-a născut în Maroc, în 1979. Poate un merit deosebit pe care îl are este că e exotică și capricioasă, dar nu o părăsește niciodată eleganța simplității.
Nu îi place comparaţia cu Norah Jones, „o cântăreaţă de country”. În schimb, nu o deranjează când e numită the African Patti Smith. A crescut ascultând James Brown, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, muzică adusă în Maroc în anii ‘60 de către hipioţi. Dar cum Marocul e la confluenţa atâtor culturi, a ascultat şi muzică de la Bollywood, blues sub-saharian sau muzică arabă. Muzica blues a berberilor are afinităţi cu muzica romilor, ambele popoare migratoare. Şi jazz-ul vechi a fascinat-o mereu. Pentru ea, muzicienii de jazz sunt „navigatori într-o călătorie spre necunoscut.” Totuși, cel mai acurat o caracterizează stilul world music, pentru că se bazează pe o panoplie de influențe. E fascinată de Ella Fitzgerald, diva egipteană Oum Kalthoum şi misterioasa Yma Sumac din Peru: „toate sunt dive ale tristeţii”. A fost comparată cu Beth Gibbons de la Portishead sau Billie Holiday. Compozitor, multi instrumentist și producător, Hindi Zahra și-a făcut debutul cinematografic anul trecut în filmul The Cut al regizorului german de origine turcă, Fatih Akin. Discul de debut, Handmade a primit în 2010 Premiul Constantin pentru descoperirea anului în Franța.
Zahra e un prenume arab care înseamnă floare, iar Hindi se referă la cei ce vin din India.
Când avea 18 ani, a lucrat la Luvru, la secţiunea de artă flamandă. Tabloul ei favorit era o pictură de Bosch. Cântă în engleză despre poveştile ei de dragoste, dar în berberă despre poveştile altora. Oursoul, de exemplu, e despre căsătoria părinţilor ei şi despre mariajul forţat, în general.
În 15 octombrie, pe la 8 seara, când Hindi Zahra va intra pe scenă, Sala Radio, cu cele câteva sute de locuri ale sale, chiar şi cu cele rezervate ambasadorilor, se va transforma într-un băruleţ intim, în care auzi răsuflarea celui de lângă tine, iar Hindi Zahra îţi va cânta Beautiful Stranger, don’t want to know your name, Beautiful Stranger, just want to take your hand.
Hindi Zahra concertează pentru prima dată în România alături de trupa sa (doi chitariști, percuție şi bas), ocazie cu care îşi va promova noul disc, Homeland. De pe acest album a fost lansat deja single-ul și videoclipul Any Story. Care este povestea lui? O nouă călătorie pentru Hindi, de această dată în Marocul natal. Homeland se oprește undeva în Marrakech, între munți și ocean. O întoarcere la rădăcini, o privire întoarsă către ea însăși care pune în mișcare un dans peste coasta oceanului. Hindi Zahra este în căutarea unui sound hipnotic al unei călătorii care începe și se termină acasă, după ce trece dincolo de frontiere și genuri muzicale.
Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.
Biletele încep de la 80 lei și găsiți mai multe detalii pe canalele Twin Arts.
În paşi de Beautiful Tango cu Hindi Zahra
Câteva lucruri despre Hindi Zahra, care va cânta alături de trupa ei la Sala Radio, pe 15 octombrie, într-un concert organizat de Twin Arts.
Hindi Zahra