Platforma de Teatru Politic 2015 se va desfășura pe tot parcursul anului și va prezenta 7 spectacole de teatru deja existente, două producții noi și rezultatele a două ateliere de teatru-forum, unul pentru artiști performativi și un al doilea pentru elevi ai Colegiului Național George Coșbuc (cu accent pe dimensiunea politică și pe auto-organizarea elevilor). Atelierul de teatru-forum la care vor participa artiștii pornește de la principiile și metodele dezvoltate de Augusto Boal, va fi coordonat de artistul norvegian Morten Bruun și se va încheia cu o prezentare publică performativă. Atelieru pentru liceeni va fi coordonat de o parte dintre artiștii participanți la atelierul ținut de Morten Bruun și se va desfășura pe parcursul semestrului II școlar.
7 spectacole existente: istorie recentă și teatru comunitar
Stagiunea de teatru politic cuprinde spectacolele Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990, de Mihaela Michailov & David Schwartz, După Traian și Decebal. Din filele istoriei gay în România, de/cu Paul Dunca și Mihaela Michailov, producție a Salonului de Proiecte, Nu ne-am născut în locul potrivit, de Alice Monica Marinescu și David Schwartz, Sub Pământ - alea Jiului după 1989 cât și Post-Scriptum și Corp la Corp, realizate de echipa proiectuluiVÂRSTA4 și coordonate împreună c-un grup de artiste/ști și rezidentele/ții căminului de persoane vârstnice Moses Rosen din București.
Două spectacole noi: rezistența în România și violența domestică
Spectacolul care va cerceta istoria mișcărilor de rezistență din România, post-1918, are la bază o amplă documentare a unor forme de protest colectiv și individual, din perspective care au fost prea puțin analizate artistic până în prezent. Cercetarea și spectacolul includ protestele și grevele muncitorești majore din anii 1918-1920, rolul și activitatea femeilor în structurarea mișcării comuniste ilegale, proteste muncitorești din anii 1970, cât și rezistența unor lideri și a unor mișcări sindicale la privatizările frauduloase care au avut loc pe parcursul anilor 1990. Echipa spectacolului este formată din Mădălina Brândușe, Paul Dunca, Adela Iacoban, Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, Alex Potocean, Cătălin Rulea, David Schwartz, Ionuț Sociu, Andrei Șerban și Marius-Bogdan Tudor.
Pentru că meriți, proiect de artă activă coordonat de Irina Gâdiuță și Bogdan Georgescu, propune analiza prin teatru a condiției, abuzurilor şi presiunilor la care sunt supuse femeile în România. Pentru că meriți pune accentul în mod deosebit pe acele abuzuri care nu lasă urme fizice și pe semnalarea redusă a cazurilor de abuz sexual, ucruri care afectează fundamental fără a lăsa dovezi palpabile. Propunerea legislativă privind înființarea, funcționarea și organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină cât și controversata lege a medierii sunt subiecte de asemenea explorate în spectacol.
Cele două spectacole produse în cadrul Platformei vor fi itinerate în patru orașe din țară: Galați, Iași, Craiova, Timișoara. Reprezentațiile se vor desfășura în parteneriat cu organizații de teatru independent locale și vor fi urmate de discuții cu publicul.
***
Programul lunii februarie:
Miercuri, 4 februarie: Capete înfierbântate, Teatrul Luni de la Green Hours (Calea Victoriei 120)
Miercuri, 11 februarie: După Traian și Decebal, Teatrul Luni de la Green Hours
Miercuri, 18 februarie: Capete înfierbântate, Teatrul Luni de la Green Hours
Sâmbătă, 21 februarie: Prezentare performativă a Atelierului de Teatru Forum, Centrul de Teatru Educațional Replika (Str. Lânăriei 93-95)
Duminică, 22 februarie: Post Scriptum, Căminul de Persoane Vârstnice Moses Rosen (Str. Jimbolia 105, Bucureștii Noi)
25 februarie: După Traian și Decebal, Teatrul Luni de la Green Hours
***
Intrarea la toate spectacolele și evenimentele din cadrul Platformei de Teatru Politic va fi gratuită și toate evenimentele vor include discuții cu publicul. Contact rezervări: Andrei Șerban (0728839007, andreiserbanmail@gmail.com), Katia Pascariu (0728072362, katia_pascariu@yahoo.com)
www.artapolitica.ro/platformadeteatrupolitic2015
Istoriile celor pe care nu-i găsim în manuale se dezbat la Platforma de Teatru Politic
Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect teatral și educațional care își propune să arhiveze, să documenteze și să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru și ateliere, istorii personale ale celor pe care nu-i găsim în manuale.
Nu ne-am născut la locul potrivit (crop)
Cuvinte cheie:
platforma de teatru politic istoria recenta morten bruun performance teatru forum teatru comunitar capete infierbantate dupa traian si decebal gay romania paul dunca mihaela michailov david schwartz alice monica marinescu locul potrivit sub pamant valea jiului corp la corp post scriptum varsta4 moses rosen camin varstnici violenta domestica rezistenta politica madalina branduse adela iacoban alex potocean ionut sociu 7 a.m. andrei serban katia pascariu marius bogdan tudor pentru ca meriti irina gadiuta bogdan georgescu abuzuri psihologice abuz sexual green hours teatrul luni centru de teatru educational centrul replika dezbateri