One World Romania este un festival de documentar dedicat tematicii drepturilor omului început în 1999 în Praga, la inițiativa lui Václav Havel, care s-a extins apoi în mai multe orașe din lume. În România el se ține anual din 2008 și de 2 ani a inițiat un juriu special al tinerilor, care vor putea să vadă cele mai noi ducumentare, să se întâlnească cu regizori și producători de film și să voteze cel mai bun film, pe care îl vor premia la festivitatea de închidere. Pentru a face parte din el, trebuie să fii înscris în clasele IX-XII într-un liceu din București.
Ce trebuie să faci: Trimite un eseu de maxim 500 de cuvinte cu tema Patrimoniul este și al meu? până pe 25 februarie, la juriu@oneworld.ro. În textul tău, încearcă să răspunzi la una sau mai multe dintre următoarele întrebări: La ce te gândești când auzi cuvântul „patrimoniu”? Cine ar trebui să păstreze patrimoniul? Dar să-l apere? Cum ar trebui să arate Bucurestiul tău ideal? Argumentează. Ai auzit, în ultimii ani, despre cazuri controversate legate de probleme de patrimoniu? Ce influență au interesele economice asupra patrimoniului? Ai încercat să te implici cumva în sprijinirea unor campanii construite în jurul unor probleme legate de patrimoniul urban? Dacă ai vrea să faci asta în viitor, ce anume te-ar interesa si cum crezi că te-ai putea implica?
Pe lângă eseu, include în același document și un paragraf în care să explici de ce vrei să faci parte din juriul One World Romania.
Asociaţia One World Romania va alege 5 elevi de liceu care vor face parte din juriu. Numele câştigătorilor vor fi anunţate până la data de 3 martie 2015. Liceenii ce vor face parte din juriu vor trebui să vizioneze şi să dezbată filmele propuse de organizatori pentru premiu (circa 10-12 filme) în perioada 16-22 martie 2015 și vor înmâna premiul pe 22 martie, la festivitatea de premiere.