Pe tine cine te-a mințit în adolescență, Roman Tolici?
„Nu cred că există minciună ca atare ci mai multe forme de adevăr. Eu m-am născut în URSS, un stat celebru pentru un periplu de minciuni şi de manipulări ale adevărului. Episodul de care aş aminti, în cazul de faţă, ar fi episodul bisericii. În Uniunea Sovietică erau interzise bisericile iar în satul în care m-am născut eu biserica era dezafectată, era o clădire părăsită, folosită pe post de depozit de seminţe de floarea soarelui. În amintirea mea acel loc era absolut mirific, avea o arhitectură total deosebită de restul arhitecturii pe care o cunoşteam eu şi mirosea a floarea soarelui, combinat cu miros de găinaţ, pentru că erau foarte mulţi porumbei. Era ca într-un film. Ori eu știam clar că nu există Dumnezeu, asta era afirmaţia atunci. În a 2-a etapă a bisericii, în perioada perestroika, biserica a fost transformată în muzeu, atitudinea faţă de acest loc şi toată simbolistica lui a fost un pic modificată. Ulterior căderii Uniunii Sovietice, biserica a reintrat în drepturile ei de biserică. M-am întrebat unde era adevărul în toată schema asta, ulterior. Ca senzaţie poetică, pentru mine, adevărul era anume în stadiul în care biserica era plină de floarea soarelui şi porumbei şi nicidecum în stadiul de muzeu sau de biserică. Poetica religioasă mi se părea mi se părea mai încărcată de Dumnezeu atunci decât în celelalte etape. Aş zice că adevărul ni-l alegem cumva noi înșine, dar trebuie să vizităm toate aspectele și situațiile. Să revedem motivele pentru care s-au spus anumite lucruri sau nu s-au spus, au fost ascunse sau s-au spus minciuni sfruntate, ca-n final să putem decide ce anume ar fi mai aproape de sufletul nostru, unde-i adevărul şi unde-i mai puţin adevăr.”
Context
96% dintre adolescenții români se uită zilnic la televizor și 88% sunt zi de zi pe Internet, dintre care doar 16% spun că nu au niciun cont de social media, zice un studiu al UNICEF din 2013 despre situația adolescenților din România. Deschizi un televizor, dai un scroll în news feed. Cum reușești să faci slalom printre toate informațiile pe care le găsești pe acolo? Ce să-i spui unui adolescent ca să-l convingi ca de acum înainte să verifice informațiile pe care le are înainte de a-și forma o opinie?
Ideo Ideis
Pentru ediția a 12-a, Ideo Ideis se preocupă de cele de mai sus. Adică de autonomie. Și pornește de la întrebarea „Pe tine cine te minte?”.
S-au gândit la cine i-a mințit în adolescență Alina Gavrilă Borțun (Creative Director, Romanian Design Week), Adi Bulboacă (fotograf), Elena Calistru (Funky Citizens), Svetlana Cârstean (poetă), Dorina Chiriac (actriță, mentor IDEO IDEIS), Oana Giurgiu (producătoare, TIFF), Cristian Lupșa (editor, Decât o Revistă), Marius Manole (actor, mentor IDEO IDEIS), Cristian Neagoe (manager cultural, Street Delivery), Psihotrop (rapper), Vlad Tăușance (trainer de comunicare), Alex Tocilescu (scriitor), Roman Tolici (artist) și Vlad Levente Viski (activist, MozaiQ). Vezi aici teaserul
În plus de ei, artiștii Alexandru Nimurad, Sorina Vazelina și Maria Zurbagiu au venit cu propriile interpretări asupra minciunilor din copilărie, declinate în cele trei vizualuri de anul ăsta.
Testimonialele video vor putea fi găsite pe canalul YouTube IDEO IDEIS în zilele următoare.
***
www.ideoideis.ro
www.facebook.com/ideoideis/
Pe tine cine te minte? @Ideo Ideis 2017
O întrebare, multe răspunsuri. Tema celei de-a 12-a ediții de Ideo Ideis este autonomia.
Detaliu ilustrație Alex Nimurad