Colectiva Vagenta și Black Button lansează apelul pentru Școala feministă de vară, un exercițiu creativ de conectare a două generații de femei care să împărtășească experiențe de viață, idei și cunoștințe. Se caută tinere între 16 și 20 de ani care să fie interesate să se joace cu puzzle-ul experiențelor personale pentru a da voce inteligenței, creativității, complexității și diversității feminine, independent de orientare sexuală, religie, etnie sau istorie. Ghidate de super eroinele Rucsandra Pop, Paul Dunca, Oana Maria și Andreea Tron, vor crea, împreună, un produs cultural care se va folosi de medii diferite (corp, voce și design de costum).
Participarea este gratuită. Programul este flexibil, dar participarea la întâlnirile introductive și 60% din restul activităților este obligatorie.
Program
02 - 04 august - întâlniri introductive @Deschis Gastrobar
07 - 11 august - workshop colaborativ de exprimare prin voce și prin corp @CNDB
10 și 17 august - întâlniri deschise în cadrul cărora femei pe care le admirăm ne povestesc experiențele lor de viață
14 - 18 august - workshop colaborativ de exprimare prin voce și prin corp @CNDB
21 - 25 august - workshop de design de costum și scenografie (în atelierul privat al trainerului)
28 - 30 august - întâlniri de finalizare a proiectului practic @Deschis Gastrobar
Dacă vrei să participi, completează formularul până pe 17 iulie. În urma selecției, vei primi un mail de confirmare până pe 20 iulie.
Coordonatoare: Rucsandra Pop - Poetesă a experiențelor personale
Ateliere de * Exprimare prin voce *
Trainer: Oana Maria Zaharia - Poetă și muziciană specializată în arta improvizației, antrenoare de exprimare și luptătoare prin vulnerabilitate.
Nu te învăț să cânți, ci te ajut să te simți bine când cânți, să te exprimi cu curaj, să-ți explorezi vocea, să te joci cu sunetele din jurul tău. Vom face muzică din orice și vom auzi muzica din tot ce mișcă în jur. Învățăm să ne alterăm vocea, s-o trecem prin toate stările, s-o facem să sune vesel, dubios, sinistru, mieunător, bubuitor, cu efecte sau fără. Învățăm să facem ritm și looping și să folosim un kaoss quad pentru modificarea vocii în timp real.
Nu contează dacă ai cântat la duș, ai cântat prin casă, ai cântat în corul școlii sau n-ai cântat deloc. Poate vrei să te exprimi și n-ai curaj sau nu știi cum. În cele 5 ateliere vom explora ce poți face cu tine, îți dai o șansă să vezi cine ești și ce se ascunde în spatele timidității tale.
Ateliere de * Exprimare prin corp *
Trainer: Paloma Desdemona (Paul Dunca) - Activist al corpului queer
Corpul, acest instrument sublim, este până la urmă tot ceea îți aparține cu adevărat în această existență. Și dacă nu e clar încă, atunci trebuie să știi că mișcarea e fundamentală pentru viața în acest univers. Mai mult decât atât, studii recente arată că dansul este una dintre activitățile responsabile pentru creearea unei noi rețele neuronale. Propunem un voiaj activ de explorare, activare și empowerement prin mișcare și dans în cadrul mai multor sesiuni care includ elemente de bază din diferite zone ca voguingul, twerkingul, dansul contemporan, baletul si yoga. Poți schimba lumea dansând.
Tot răul omenirii, toate nenorocirile tragice care umplu cărțile de istorie, toate gafele politice, toate eșecurile marilor lideri au apărut pur și simplu din cauza lipsei de dans. (Molière)
Ateliere de * Design de costum și scenografie *
Trainer: Andreea Tron – Arhitectă deghizată în propovăduitoare de iubire de sine și acceptare a diversității formelor feminine
Pornind de la conceptul generat în primele întâlniri ale școlii de vară, se vor crea obiecte necesare intervenției culturale. Vom învăța să ne folosim de abilitățile lucrului cu mâinile și vom experimenta cu materiale textile, având, în final, un rezultat concret.
Atelierul promovează o gândire îndreptată spre sustenabilitate și consum conștient, drept urmare ne vom folosi de acest pretext ca să vorbim despre reciclare, materiale sustenabile, upcycling, producția locală și cum putem să fim mai responsabili prin hainele pe care alegem să le purtăm.
Vom învăța lucruri de bază din croitorie, cum să lucrăm cu o mașină de cusut și de surfilat, să retușăm, să reparăm, să schimbăm destinația obiectelor și să înțelegem cum viața unui material nu se termină odată cu viața produsului care i-a dat, inițial, formă.
***
Vagenta este un colectiv care chestionează și explorează perspective feminine. Promovăm valori precum dreptul de expresie, egalitatea între sexe, libertate intelectuală, cât și libertăți ce tin de propriul corp, sororitate și ne dorim crearea unui context colectiv, un safe space pentru explorări individuale sau în grup.
Black Button îşi propune să informeze şi să inspire. Idei inovatoare, subiecte incomode, perspective inedite și argumentaţii solide sunt lucrurile pe care ne propunem să le aducem comunităţii de cititori implicaţi, atât online, cât şi offine.
Şcoala feministă de vară caută eleve între 16 şi 20 de ani
În Bucureștiul liniștit și lipicios de august, Colectiva Vagenta și Black Button invită adolescente curioase într-o călătorie de autocunoaștere și explorare feminină.
Ilustrație de Aitch