Pe un perete, în casa futurist-elegantă a unui prieten architect, am remarcat un pătrat cenușiu-lucios și straniu-schimbător. Părea o fotografie, dar nu eram convinsă, sau o pictură high-tech – destul că mi-a deturnat atenţia de la petrecere: avea în miezul ei pătratul acesta fără ramă un mister și o neliniște și un frumos al zilelor de azi care m-au emoţionat. Nu după mult timp am mers împreună cu Oana Bratiloveanu la atelierul lui Chiuariu – în latura stangă a unui hol cu vecini trepidanţi; la el, ferestre mari, scaune roșii, verzi și dungate și zeci de lucrări întoarse cu faţa spre zid. După un preambul vorbit bine, artistul informal-ceremonios instalat intr-un scaun rotativ pentru privire 360⁰, ne-a arătat rând pe rând, lucrările carierei Chiuariu: de la abstract curat la păpușile straniu-rotofee, de la obsesii hardcore la îngeri cu ţigara în colţul gurii și la reţele cu reflecţie antropologic-politică. La final au apărut, în lumina vie și apoi electrică, cu foșnet lucios-alunecos, backlit-urile din seria extraordinară numită Outdoor, cu tot cu derivaţia ‘serie-scurtă’ Shadows. Pe acestea le expunem acum la AnnArt, cu bucurie și încredere în tulburătoarea lor umbră urbană. - Gabriela Massaci, Director Programe AnnArt Gallery
„Outdoor” și „Shadows” (2010-2012) se poziționează deja, cu siguranță, ca cele mai importante serii din creația lui Francisc Chiuariu, atât din punct de vedere artistic cât și numeric. Expresivitatea totală a fiecărei lucrări este rezultatul combinării în aceeași imagine a experiențelor picturii, fotografiei și filmului. Numeric, seriile depășesc numărul de 50 de piese, așadar o creație foarte generoasă.
Francisc Chiuariu întreprinde o traversare a genurilor și artelor, vechi și noi, printr-o inovație originală, foarte personală: suportul de backlit pentru pictură, artistul experimentându-l încă din seria „Rețele” (2009-2010). Acest suport lucios a determinat stilul personal recognoscibil cu ușurință al lui Chiuariu, cu migala și perfecțiunea detaliilor și aspectul glamour al întregului obiect.
În seriile „Outdoor” și „Shadows”, Francisc Chiuariu revoluționează spațiul picturii pe care îl descompune pe straturi diferite, pe ambele fețe ale suportului. Astfel, pe fața backlitului este pictură în ulei, iar pe spate pictură cu cerneluri tipografice. Din punct de vedere tehnic, pictura este vernisată pe față și laminată pe spate. Lucrările din seriile „Outdoor” și „Shadows” sunt pictate în culori în ulei Rembrandt, verniuri mate Talens și, cu două excepții („Shadows 14” și „Shadows - Do you love me mother”), au aceleași dimensiuni (80x120 cm).
Spectaculosul în arta lui Francisc Chiuariu vine din faptul că poţi urmări cum realitatea se lichefiază în pictură rămânând în același timp conţinută în ambele medii. Pictura lui este o combinație reușită de efecte speciale vizuale actuale cu mesaje fluente, clare și cuceritoare.
Cosmin Năsui, curator
Galeria AnnArt e o instituţie, probabil, atipică sau în orice caz nu foarte răspândită ca gen. Se comportă subiectiv-personal și nu aderă, deocamdată, la o tematică anume. Spun asta pentru că ’tematica’ declarată de noi cu francheţe la inaugurarea galeriei în mai 2011 - ‘artă de valoare care ne place’ - a descumpănit și a provocat și a fermecat în egală masură pe interlocutori. Explorăm - și această abordare promite și totodată riscă mult. Am expus deja un mare-maestru, pe Ilfoveanu; un grup de 12 tineri artiști la început de drum și apoi înca șapte nume mari, de la Șetran la Paul Neagu, acut diferiţi ca generaţie, expresie plastică, rcunoaștere publică sau cotă și care, iată, prin valoarea de adevăr și frumos a operei lor, ne plac.
Gabriela Massaci, Director Programe AnnArt Gallery
AnnArt Gallery - Str. Mahatma Gandhi nr. 1, Sector 1, Bucureşti
office@annartgallery.ro
http://www.annartgallery.ro
program:
luni - vineri între orele 15:00 - 20:00
sâmbătă între orele 12:00 - 20:00
Umbrele lui Francisc Chiuariu la AnnArt Gallery
Descoperirea lui Francisc Chiuariu
Afiș expoziție Francisc Chiuariu
Cuvinte cheie:
gabriela massaci cosmin nasui expozitie shadows francis chiuariu arta contemporana annart